AKB Otomasyon websitesine Hoş Geldiniz.

İçmesuyu Otomasyon Sistemi

İçmesuyu Otomasyon Sistemi

İçmesuyu Otomasyon Sistemi-Depo-Kuyu Kontrol Sistemi

Susuz kalmadan, depoları taşırmadan kendi kendine çalışan bir Kuyu Depo Otomasyon Sistemine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Rf Modem,Gsm Modem veya Wireless ile kablosuz olarak kuyu depo otomasyon sistemini kurabilirsiniz. Kuyu ve depolar arasındaki en büyük problem aralarındaki uzak mesafeden dolayı ya depodaki su bittiği için susuz kalınması ya da kuyudaki dalgıç pompa motoru zamanında kapatılmadığı için deponun taşmasıdır. Bu sorunu aşmanın en kolay yolu otomasyon sistemi kurarak kuyu ve deponun uzaktan otomatik kontrolünün sağlanmasıdır.Ancak kuyu ve depo arasındaki uzak mesafelere kablo çekilemediği için otomasyon sisteminin kablosuz telsiz olması gerekmektedir. Tam da bu noktada kablosuz haberleşme uzmanı olan RF Teknoloji'nin ile tam otomatik RF kuyu depo otomasyon kontrol sisteminizi çalıştırabilirsiniz.

İçmesuyu Otomasyon Sistemleri Nasıl Çalışır?

Depo tarafında suyun alt ve üst seviyelerini algılayan şamandıralı sensörlerin durumuna bakılarak, kablosuz olarak havadan RF (Radyo Frekansı) sinyalleri üzerinden Kuyu'daki dalgıç pompa çalıştırılır veya durdurulur. Bu sistemlerde, depo tarafında bir RF modem ünitesi, anteni, anten kablosu, bağlantı kutusu, şamandıralar bulunmaktadır. Kuyu tarafında ise Alıcı Rf Modem ünitesi, anten, anten kablosu, bağlantı kutusu, dalgıç pompayı çalıştırmak ve durdurmak için röle/kontaktör yer almaktadır.Kuyu Depo Kontrol Otomasyonunun Avantajları
Kuyu Depo Kontrol Otomasyonu'nun avantajlarını anlatmaya başlamadan önce bu otomasyon sisteminin yapısından biraz daha bahsetmek yararlı olacaktır.

Kuyu Depo Kontrol Otomasyonu Nedir?

Kuyulara yerleştirilmiş dalgıç pompalarla yer altından çıkartılan suyun daha sonra kullanılmak üzere bir depoda muhafaza edilmesi biz zorunluluktur. Genellikle bu depolar kuyulardan daha uzak ve yüksek yerlerde bulunmaktadır. Depolar kuyulardan uzak olduğu için depo dolduğunda kuyudaki dalgıç pompayı durdurmak depodaki su azaldığı zaman ise bu pompa motorunu tekrar çalıştırmak gerekmektedir. İşte depodaki suyun seviyesine bağlı olarak kuyudaki pompa motorunu veya motorlarını otomatik olarak çalıştıran sistemler, kuyu depo kontrol otomasyon sistemleri olarak adlandırılmaktadır.


RF Modemler İle Uzaktan Kuyu Depo Kontrol Otomasyon Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Su tasarrufu sağlar
Yeryüzünde su bitmez ise susuzluk sorunu yaşanmaz
Boru hattının gereksiz yere basınç altında kalarak zarar görmesi engellenir
Güvenlik sağlar, kötü niyetli kişilerin depoya yaklaşmalar durumunda alarm devreye girer, böylece hem depodaki siren çalarak caydırıcı etki yapar hem de bu durum kuyu tarafında da ALARM olarak yetkililere bildirilir.
Kuyu tarafından otomatik olarak deponun çıkışındaki vana açılıp kapatılabilir.
Kuyudan gönderilen su miktarı ve depodan gönderilen su miktarı ayrı ayrı ölçülüp, kuyu ve depo arasındaki boru hattında bir kaçak olup olmadığı tespit edilebilir.
Kablo çekmeye gerek kalmadan çok kolay ve hızlı bir şekilde sistem kurulabilir. Sistemin kurulumu çok basittir, bakım gerektirmez.
Elektrik olmayan depolar için akülü ya da güneş enerjisi panelleri ile elektrik sorunu çözülebilir.

Sonuç

İçmesuyu sistemlerinde depo ile terfi merkezlerinin haberleşmesi şarttır,çünkü deponun seviyesine göre terfi merkezlerindeki pompalar çalışması veya durması gereklidir.Bu haberleşme arazi şartlarına,maliyete,sinyaL kalitesine göre RF-Radyo Frekansı ile yada GSM modem ile saglanmaktadır.Ayrıca gelişen teknoloji ile noktasal olarak Yüksek menzilli WİFİ ile haberleşme daha hızlı ve kesintisiz hale gelmiştir.İçmesuyu scada sistemlerinde genel olarak terfi merkezlerinden, klor ölçüm noktalarından ve depodan gelen veriler bir merkezdeki scada sisteminde toplanarak burda veritabanına yazılır ver raporlanır.Scadada belirlenen limit değerline göre alarm da eklenebilir,Ayrıca tüm kontroller yani;Vanaların açılıp kapanması, terfi merkezlerimdeki motorların çalıştırılması gibi bütün işlemler scada sisteminden yapılmaktadır İçmesuyu scada sisteminde depo seviyesi, depolara giren-çıkan su miktarları,anlık debi değerleri izlenmektedir:Bu sayede tüm veriler kayıt altına alınmış olur günlük,haftalık,aylık veya yıllık olarak raporlayabiliriz.Yukarıda resimde yapmış olduğumuz bir içmesuyu scada sistemi bulunmaktadır.

Benzer Projeler

Bilgi Ve Destek İçin Bizi Arayın.

Otomasyona Dair Her Şey...

+90 531 834 66 52